Kohti suuria kalansaaliita

Kalastaminen on eri muodoissaan mukavaa ajanvietettä. Osa alan harrastajista vie harrastuksensa tavallistakin pidemmälle ja pyrkii aina vain kohti entistä suurempia kalasaaliita. Minkäaiset niksit auttavat tässä tavoitteessa? Kerromme tässä artikkelissa muutaman toimivan kikan, joilla sinäkin voit lähteä tavoittelemaan suuria kalansaaliita.

Varmista, että kalastusvälineesi ovat kunnossa

Aivan erityisen tärkeää on varmistaa, että kalastusvälineesi ovat asiallisessa kunnossa ja että ne sopivat käyttötarkoitukseesi. Erilaiset kalalajit käyttäytyvät hieman eri tavoin ja onkin tärkeää tuntea kalojen käyttäytymistä jonkin verran, jotta tietäisi millaisilla välineillä mitäkin kalalajia kannattaa lähteä narraamaan.

Myös veneen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Monet kalastajat suosivat bustereita, jotka ovat kestäviä sekä laadukkaita alumiiniveneitä. Busterilla veneily onnistuu monenlaisessa säässä useampana vuodenaikana. Kannattaa kuitenkin huomioida kalastusolosuhteet ja etenkin se, kalastatko järvi- vai avomeriolosuhteissa.

Kuinka narraan ahvenia pilkillä?

Koska ahven on yleisin maamme kalalajeista, otamme sen esimerkiksi siitä, kuinka tiettyä kalalajia voidaan narrata mahdollisimman tehokkaasti. Pilkki on hyvä väline, kun tavoitteena on saada ahvenpaistia. Hyvä uutinen on myös se, että pilkkiä voi melkein missä vain Suomen vesillä, minkä lisäksi ahventa voi kalastaa vuoden ympäri.

Jos tavoitteenasi on saalistaa mahdollisimman suurikokoisia ahvenia, on hyvä tutustua aivan ensimmäiseksi alueen pohjakarttaan, joka kertoo vesistön pohjan muodoista. Jos on alkutalvi, löydät suurikokoisia kaloja todennäköisesti sellaisista osista vesistöjä, joissa vesi on melko syvää. Tällöin kaloilla on tapana parveytya syvänteisiin tai niiden penkkoihin. Syvyyttä tulisi yleensä olla noin kuudesta 17 metriin.

Jos on alkutalvi ja mielesi tekee paistinahvenia, kannattaa sinun pyrkiä etsimään sellaisia alueita, joiden valo-olosuhteet ovat muuttumassa. Jos jäällä on paksu lumipeite, löytyy tällaisia kohtia vaikkapa railoista tai alueista, joilla on vettä. Tämä johtuu siitä, että railo tai vesi aiheuttaa lumipeitteeseen laikkuja. Kun pienet kalat näkevät valoa, ne yrittävät hakeutua sitä kohti ja petokalat seuraavat niitä. Jos taas lumikinoksia on vähemmän kuin kirkasta jäätä, hakeutuvat kalat mielellään kohtiin, joissa on hämärää. Otathan myös huomioon, että kalojen sijaintipaikkoihin vaikuttaa myös päivän valoisuus. Jos sää on kirkkaan aurinkoinen, saattavat parhaat kalansaaliit sijaita varjopaikoissa.