Kuinka paljon Suomessa on ammattikalastajia?

Tilastot osoittavat, että suomalaisten ammatti- ja harrastekalastajien määrä on vähenemään päin. Toisaalta kehityssuunta on hidas. Kerromme tässä artikkelissa, paljonko maassamme on tällä hetkellä ammattikalastajia ja miltä tämän ammattikunnan tulevaisuus näyttää.

Nuorissa vara parempi, vai onko?

Sekä harraste- että ammattikalastajien kohdalla on nähtävillä kehityssuunta, jossa nuoria alan uusia harrastajia tai ammattilaisia ei saada mukaan kalastamaan yhtä paljon kuin alan ikääntyneemmät harrastajat tai ammattilaiset luopuvat kalastuksesta. Osittain tämä johtuu siitä, että nykyään harrastusten kirjo on niin kovin moninainen eikä kalastus tahdo pärjätä monien suositumpien ja ns. modernimpien houkutusten rinnalla nuorten valitessa suosikkiharrastustaan.

Tällä hetkellä Suomesta löytyy noin 2 000 ammattikalastajaa. 1/3 näistä kaupallisista kalastajista toimii maan sisävesillä. Esimerkiksi Silakkamarkkinoilla voi huomata sen, kuinka ammattikalastus on maassamme supistunut. Markkinoille osallistuvien kalastajien määrä on nimittäin pienentynyt vuosi vuodelta.

Päätoimisia, yli 10 000 €/v tienaavia, ammattikalastajia maamme sisävesillä toimii ainoastaan noin 250 kappaletta. Osa pelkää, että ammattikalastajien ammattikunta kuolee 10-15 vuoden kuluttua. Tällä hetkellä alan keski-ikä on lähes 60 vuotta.

Nykyisin nuorta ammattikalastajaa voidaan pitää jopa kummajaisena, niin harvinainen tämä ammatti on nuorien kohdalla. Ammattikalastus voi kuitenkin vielä nykyäänkin tuoda leivän pyötään, mutta tästä huolimatta on kyse alasta, joka ei juurikaan houkuttele nuoria tekijöitä.

Eräs syy siihen, mikseivät nuoret juurikaan hakeudu kalastajan ammattiin on se, että työ on fyysistä ja tätä kautta erityisen kuluttavaa. Työskenneltäessä kylmissä olosuhteissa sormet hyytyvät ja selkä on kovilla jatkuvan nostelun vuoksi.

Monet nuoret suosivat säännöllisiä päivätöitä, mitä ammattikalastaminen ei ole. Lisäksi moni suosii työn helppoutta, mitä ammattikalastaminen ei jälleen ole, sillä ammattikalastaja joutuu toimimaan luonnon säännöillä ja armoilla toisinaan erityisen kovissa olosuhteissa. Toisaalta, jos nuori nauttii luonnossa oleilusta eikä kavahda fyysistä rasitusta, voi ammattikalastajan työ sopia hänelle erityisen hyvin.

Suomalaiset haluavat suosia kalatiskillä suomalaista

Selvitysten perusteella suomalaiset haluaisivat suosia kalatiskillä suomalaista kalaa – ainakin periaatteessa, sillä yleensä lopulliseen ostopäätökseen vaikuttaa monien kohdalla kalan hinta. Monesti norjalainen lohi voittaa tässä kilpailussa suomalaisen ja kotimaisen kalan suosiminen jää helposti ajatuksen tasolle.