Ohjeet turvalliseen veneilyyn

Suomen vesillä sattuu vuosittain useita onnettomuuksia, joista osa valitettavasti myös johtaa ennenaikaisiin kuolemiin. Suurin osa näistä onnettomuuksista olisi helposti vältettävissä simppeleillä muutoksilla omaan käyttäytymiseen. Juuri siksi on tärkeä muistaa pelisäännöt myös vesillä liikkuessa. Tässä artikkelissa haluamme jakaa muutamia ammattilaisten vinkkejä siihen, kuinka veneilet turvallisesti suomalaisilla luonnonvesillä. Näillä vinkeillä pidät huolta niin oman itsesi kuin muidenkin turvallisuudesta ja takaat kaikille turvallisen veneilyn nautinnon. 

Näin veneilet turvallisesti – lue asiantuntijan vinkit turvalliseen veneilyyn

Veneillessä kaikista tärkeintä on muistaa pitää huoli turvallisuusasioista. Usein tämä onnistuu aivan muutamalla helpolla seikalla, jotka käymme pian tässä artikkelissa läpi. Lukaise se siis läpi huolella ja paina vinkit korvan taakse hautumaan. 

Aivan ensiksi haluamme muistuttaa, että ehdottomasti tärkeimpiä arvoja veneilijän pakissa ovat harkintakyky ja maalaisjärki. Veneilijän on osattava mukautua yllättäviinkin tilanteisiin niitä pelkäämättä ja osattava toimia kaikkien parhaan mukaan. Aina kaikki ei mene niin kuin ohjekirjassa, ja joskus on osattava reagoida. Muista, että veneen kuljettajan harteilla makaa vastuu paitsi omasta turvallisuudesta, myös kaikkien muiden kyydissä olevien turvallisuudesta. Tämä on suuri ja painava vastuu, johon ei kannata suhtautua heppoisesti.

Sen lisäksi että osaat itse toimia vesiliikenteessä vastuullisesti ja turvallisesti, sinun on myös osattava tarkistaa ajamasi veneen kunto ja varustelu säännöllisesti. Jokaisesta veneestä on löydyttävä esimerkiksi ankkuri, äyskäri ja tarpeeksi pelastusliivejä jokaiselle matkustajalle. Kuljettajana olet vastuussa paitsi näiden välineiden saatavuudesta, myös niiden ajantasaisuudesta ja toimivuudesta. Muista siis tarkastaa ne säännöllisesti.

Kuten myös auto- ja muussa liikenteessä, myös vesillä liikkujan ykkössääntönä on täysi päihteettömyys. Autokoulusta tuttu jos otat, et aja fraasi pätee siis myös vesillä yhtä jämptisti kuin maalla tapahtuvassa liikenteessä. Fiksu kuski ei lähde liikenteeseen edes yhden juoman jälkeen.