Ota nämä asiat huomioon kun suunnittelet veneretkeä

Veneretki on ihana tapa viettää aikaa – onhan veneily todellakin sellainen harrastus, joka antaa enemmän kuin ottaa. Veneillessä ja jo retkeä suunniteltaessa on kuitenkin otettava huomioon muutamia seikkoja, joilla taataan paitsi omaa hyvinvointia ja turvallisuutta, myös kaikin puolin sujuvampaa reissua vetten päällä. 

Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä siitä, millaisia asioita sinun pitäisi ottaa huomioon venereissua suunnitellessasi. Näiden vinkkien avulla takaat että paitsi sinulla itselläsi, myös matkustajillasi ja kanssaveneilijöillä on mahdollisimman turvallinen ja antoisa reissu vesillä. 

Ota huomioon ainakin nämä, kun olet lähdössä vesille

Oletko lähdössä vesille? Vastuullisen veneilijän vesillä käyntiin sisältyy itse veneilyn lisäksi myös jonkin verran ennakkovalmistelua, joka takaa turvallisen venereissun ihan kaikille osapuolille. Yksi ehkäpä tärkeimmistä asioista ennakoida etukäteen on sää. Nykyään on saatavilla hyvinkin tarkkoja säätietoja nopeasti ja ilmaisesti. Jatkuvasti päivittyvät sääennusteet ovat aina kätesi ulottuvilla netissä, ja vastuullinen veneilijä pitääkin huolen siitä, ettei koskaan lähde tieten tahtoen vesille huonolla säällä. Hyvin suuri osa vesillä tapahtuvista onnettomuuksista nimittäin tapahtuu huonolla säällä – edullisin mahdollinen henkivakuutus on pysyä ukonilmalla kuivalla maalla.

Sen lisäksi että tiedostat vallitsevan ja tulevan säätilan, on myös tärkeää aina pitää huolta oman veneen varustelutasosta. Vastuullinen veneen kuljettaja tarkistaa veneensä varustelun ja sen tason ennen jokaista vesillelaskua. Ei riitä, että veneessä on ollut toimivat liivit joskus ysärillä – ne ja niiden toimivuus on tarkastettava säännöllisin väliajoin ja pidettävä huoli siitä, että aivan jokaiselle matkustajalle riittää sopivan kokoiset pelastusliivit. Pelastusliivien lisäksi jokaisen veneen perus turvavarusteluun pitäisi kuulua ainakin äyskäri, hätäraketti, hätäkatkaisin, airot sekä sammutin riippuen toki oman veneen moottorin koosta.