Kuinka aloittaa purjehdusharrastus pienellä budjetilla?

Purjehtiminen mielletään yleensä kalliiksi eliittilajiksi, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla ollenkaan kallista. Alkuun voi nimittäin päästä yllättävänkin pienellä budjetilla. Kerromme tässä artikkelissa miten.

Hakeudu pursiseuran tai purjehduskoulun oppiin

Hakeutumalla pursiseuran tai purjehduskoulun oppiin voit aloittaa purjehdusharrastuksen ilman omaa venettä taikka kalliita veneilyvarusteita. Tätäkin ennen on hyvä ensin kokeilla purjehtimista vaikkapa jonkun tutun veneessä, jotta voit olla varma siitä, että laji kiinnostaa sinua varmasti.

Pursiseurat sekä purjehduskoulut järjestävät erilaisia purjehduskursseja, joista on hyvä aloittaa. Kursseja löytyy monilta paikkakunnilta ja kannattaakin hakeutua rohkeasti mukaan, jos purjehtiminen kiinnostaa sinua. Osa matkatoimistoista on erikoistunut purjehtimiseen ja tällaiset matkatoimistot voivat myös olla hyvä vaihtoehto, samoin kuin Purjelaivasäätiökin. Alkuun tarvitset vain oikeaa asennetta, kiinnostusta lajia kohtaan sekä rohkeutta kokeilla ja oppia uusia asioita. Purjehtija tarvitsee aktiivista asennetta ja otetta, joten sellaisiakin on hyvä pakata mukaan purjehduskurssille.

Yleensä ennen vesille lähtöä purjehduskurssilla opiskellaan teoriaa. Monesti koulun teoriaosuus ajoittuu talviaikaan, jolloin vesille ei vielä päästäisi muutenkaan. On tärkeää, että tiedät veneen käsittelyyn liittyvät perusasiat jo ennen kuin pääset vesille. Lisäksi on tärkeää tietää navigointiin ja veneen järjestelmiin liittyviä perusasioita. Tässäkin lajissa harjoitus tekee mestarin.

Purjehdus sopii monenikäisille harrastajille

Yksi purjehtimisen hyvistä puolista on se, että tämä laji sopii monen ikäisille harrastajille. On kuitenkin tärkeää tiedostaa ja ymmärtää oman toimintakyvyn rajat. Parhaimmillaan purjehdus on koko perheen yhteinen harrastus, joka tarjoaa mielekästä yhteistä tekemistä raittiissa ilmassa ja luo ihania muistoja koko perheelle.

Mitä tarvitset päästäksesi alkuun?

Kuten edellä jo mainittiin, et välttämättä tarvitse omaisuutta ja hienoja varusteita voidaksesi aloittaa purjehdusharrastuksen. Et tarvitse edes venettä. Jopa pelastusliivit on mahdollista lainata kurssin vetäjän alukselta. Harrastuksen alkutaipaleella tarvitset vain purjehdukseen soveltuvan vaatetuksen. Vaatteiden on hyvä pitää tuulta ja sadetta ja niiden on oltava riittävän lämpimät. Jos olet harrastanut vähääkään ulkoilua, sinulla saattaa jo olla tällaiset vaatteet valmiina vaatekaapissasi. Jalkineiksi kelpaavat kumisaappaat ja lenkkitossut, joissa on vaalea pohja. Tällaisetkin saatat omistaa jo etukäteen.