Voiko lapsi harrastaa purjehdusta?

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen on “Kyllä – lapsi voi harrastaa purjehdusta ja itse asiassa purjehdus sopii erityisen hyvin lasten harrastukseksi”. Kerromme tässä artikkelissa kuinka lapsi voi aloittaa purjehdusharrastuksen.

Milloin lapsi voi aloittaa purjehdusharrastuksen?

Monet lapset aloittavat purjehdusharrastuksen noin 5-6-vuotiaana. Myöhemminkään ei toki ole liian myöhäistä. Junioripurjehtijoille on tarjolla alkeisryhmiä, jotka harjoittelevat yleensä viikoittain. Junioripurjehtija voi myös osallistua päiväleirille, joka voi kestää esimerkiksi viikon.

Milloin Suomen vesillä pääsee purjehtimaan ja onko harrastus tauolla talvella?

Tavallisesti purjehduskausi kestää Suomessa huhti-toukokuusta lokakuuhun. Yleensä treenit pääsevät alkamaan heti jäiden lähdettyä. Juniorit ovat Suomen olosuhteissa purjehtineet jopa lumisateessa. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että lapsilla on oikeanlaiset varusteet säässä kuin säässä.

Mutta vaikka meri olisikin umpijäässä, ei harrastus silti jää tauolle, vaan sitä jatketaan sisätiloissa. Talviaikaan junioripurjehtijat käyvät läpi teoria- ja fysiikkatreenejä ja heille järjestetään oheisharjoitteita, kuten yleisliikuntatreenejä vaikkapa trampoliinisalilla. Talviaikaan junioripurjehtijat voivat käydä myös uimakoulussa.

Millaisia varusteita junioripurjehtija tarvitsee?

Vaikka purjehdusta pidetäänkin usein elitistisenä lajina, ei junioripurjehtija tarvitse välttämättä kummoisia välinetä päästäkseen alkuun. Yleensä purjehdusseuroista nimittäin löytyy lapsille sopivia optimistijollia, joilla lapset pääsevät harjoittelemaan purjehtimista. Lapselle tulee hankkia oikeastaan vain märkä- ja kuivapuvut sekä pelastusliivit, joita löytyy melko helposti myös käytettyinä. Lisäksi tarvitaan hanskoja ja purjehdukseen sopivia kenkiä. Etsiessäsi lasten purjehdusvarusteita kannattaa hyödyntää alan kirpputorit ja nettikaupat, joista voi molemmista tehdä hyviä löytöjä pikkurahalla.

Mitä purjehdusharrastus antaa lapselle?

Purjehdusharrastus antaa lapselle paljon. Parhaimmillaan se antaa lapselle onnistumisen elämyksiä, jotka saattavat toimia jopa voimaannuttavina kokemuksina. Se voi auttaa lisäämään lapsen itseluottamusta ja itsevarmuutta sekä luottamusta omia taitoja kohtaan. Se antaa lapselle upeita elämyksiä ja opettaa ottamaan huomioon luonnonvoimat. Lisäksi se opettaa lapsille tietynlaista vastuullisuutta.

Purjehdusharrastuksen kautta lapset oppivat tärkeitä vesiturvallisuuteen liittyviä asioita, joista voi olla hyötyä myöhemmässäkin elämässä. Kaiken muun lisäksi purjehdus on harrastus, jonka kautta lapsi, ja usein myös koko perhe, voi löytyy uusia, samanhenkisiä kavereita. Parhaimmillaan purjehdukesta tuleekin koko perheen yhteinen upea ja antoisa harrastus.