Onko minulla todella varaa omaan jahtiin tai edes veneeseen?

Kun lukee juttuja upeista loistojahdeista, joista löytyy omat uima-altaat ja viihdekeskukset, alkaa moni haaveilla omasta jahdista tai edes pienestä veneestä, jolla pääsisi veneilemään itsenäisesti. Läheskään kaikilla ei tähän kuitenkaan ole varaa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka voit arvioida veneilyyn liittyviä kustannuksia ja kuinka voit rahoittaa oman jahdin tai veneen hankkimisen.

Millaisia kustannuksia veneilyharrastukseen liittyy?

Veneilyyn liittyy monia kustannuksia, eikä veneen ostohinta ole vielä läheskään se summa, joka veneilyharrastukseen uppoaa. Veneen tai jahdin ostohintaan vaikuttaa ensinnäkin se, oletko ostamassa uutta vai käytettyä venettä tai jahtia. Luksusjahdit maksavat niin paljon, että vain harvalla on niihin varaa. Ostohintaan vaikuttaa myös se, tarvitsetko itse veneen lisäksi erilaisia varusteita uuteen veneeseesi. Saatat tarvita myös venetrailerin, jonka ostaminen ei luonnollisestikaan ole ilmaista. Osa veneilijöistä ei halua olla edes itselleen rehellisiä siitä, kuinka paljon heidän harrastukseensa oikeastaan uppoaa rahaa, mutta jos et ole upporikas, on hyvä olla tietoinen kaikista veneilyyn liittyvistä kustannuksista ja vaikka kirjata ne itselleen ylös realistisen kuvan luomiseksi.

Jos ostat veneen tai jahdin lainalla, on tärkeää vertailla ja kilpailuttaa eri vaihtoehtojen lainakustannukset. Kalliille veneelle otetaan yleensä koko vuoden voimassa oleva venevakuutus. Näin vene on vakuutettu myös silloin kun se on talviteloilla, eikä pelkästään silloin, kun veneen kanssa ollaan vesillä.

Veneen vesillelasku sekä nostaminen saattavat aiheuttaa lisäkustannuksia veneilijälle, samoin venapaikka, veneen mahdolliset korjaukset ja kunnostustyöt sekä veneen huoltaminen. Jos veneessäsi tai jahdissasi on moottori, tarvitsee veneesi tietysti myös polttoainetta.

Kuinka voin rahoittaa veneen tai jahdin ostamisen?

Aika harvalla on sellaisia säästöjä, että veneen, tai ainakaan suuremman jahdin ostaminen onnistuisi käteisellä ilman lainaa. Esimerkiksi Rahoitu.fi-sivuston kautta on mahdollista saada jopa 50000 euroa venelainaa siten, että kuukausimaksu jää vähimmillään alle 400 euron suuruiseksi. Lainaehtoihin kannattaa tutustua huolella, minkä lisäksi tulee arvioida huolellisesti ja rehellisesti omaa takaisinmaksukykyä ja elämäntilannetta. Veneen ostohinnan lisäksi on hyvä huomioida myös veneilyn muut aiheuttamat kulut, muuten käy helposti niin, ettei muuhun tarvittavaan jääkään rahaa, jos alkuperäiseen budjettiin on laskettu ainoastaan veneen ostohinta.