Veneen ostaminen

Oma vene on monen haaveissa ja aika moni saakin tämän haaveen tavalla tai toisella toteutettua. Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin sellaisille lukijoille, jotka aikovat tehdä veneunelmistaan totta ja hankkia oman veneen.

Valitse venetyyppi

Aivan ensimmäiseksi on hyvä valita sinulle tai perheellesi sopivin venetyyppi. Mieti, millaiseen käyttötarkoitukseen olet hankkimassa venettä. Tee vaikkapa omista toiveistasi realistinen vaatimuslista ominaisuuksista, joita uudelta veneeltäsi toivot. Mieti esimerkiksi, tarvitsetko veneen, jossa on tarvittaessa mahdollisuus yöpyä ja kuinka usein ajattelit lähteä veneilemään. Osa veneenomistajista haluaa jopa asua veneessään lomiensa aikoina ja tämäkin on mahdollista, kunhan venetyyppi valitaan oikein.

On tietysti tarpeen miettiä myös sitä, että haluatko moottori- vai purjeveneen. Tavallisesti moottorikäyttöinen vene on helpommin hallittavissa kuin purjeen voimalla eteenpäin seilaava vene.

Kiinnitä huomiota asianmukaiseen kauppakirjaan ja -kumppaniin

Kun olet löytänyt mieleisesi veneen ja haluat tehdä venekaupat, ei kannata antaa oman innostuksen hämärtää omaa arvostelukykyä ja rynnätä tekemään kauppakirjaa hätiköiden. Kauppakirjan tekemiseen kannattaa nimittäin paneutua ja tehdä se huolellisesti. Veneenhän voi ostaa niin venevälittäjältä, yksityishenkilöltä kuin kaupastakin, mutta kaikissa tapauksissa kauppakirja tulee tehdä huolella. On myös hyvä muistaa, että ostaessasi veneesi venevälittäjältä taikka venekauppiaalta, sovelletaan venekauppaan kuluttajansuojalakia mutta jos ostat veneen yksityishenkilöltä, sovelletaan venekauppaan kauppalakia. Erityisen tärkeäsi kauppakirja muodostuukin juuri yksityishenkilöiden välisissä venekaupoissa.

Varmista, että myyjä todella omistaa veneen ja pyri tarkistamaan hänen henkilöllisyytensä. On hyvä nähdä myös veneen ostokuitit, samoin kuin sen varusteidenkin ostokuitit sekä selvittää, kuinka veneestä on huolehdittu. Kysy myyjältä, onko veneen huoltotöistä mustaa valkoisella. Venettä koskevat rekisteröintitiedot on mahdollista tilata Trafista. Samalla voit varmistaa sen, ettei myyjä ole myymässä sellaista venettä, johon kohdistuisi maksamattomia lainoja.

Tarkista vene tarkasti

Ennen kuin lyöt kaupat lukkoon, on tärkeää tarkistaa vene läpikotaisin. Ellet itse ole veneiden asiantuntija ja tunnet olevasi epävarma veneen kunnon suhteen, on hyvä ottaa venekaupoille mukaan luotettava asiantuntija, joka tuntee veneet kuin omat taskunsa. Moottori on erityisen tärkeä tarkistaa. Kurkista myös veneen lattian alle nähdäksesi missä kunnossa tämä osa veneestä on. Suomen vesillä veneiltä vaaditaan CE-merkintää. Ellei tätä merkintää löydy, ei veneen jälleenmyyntiarvo ole kummoinen.