Veneiden varkaudet ovat yleistyneet

Korona on saanut aikaan varsinaisen veneboomin. Koskaan aikaisemmin ei venekauppa ole käynyt niin kuumana kuin pandemian alettua. Vaikka harrastuspiireissä tämä tuore kiinnostus onkin otettu avosylin vastaan, on äkillinen venekiinnostus tuonut mukanaan myös yllättävän varjopuolen. Kun veneiden kysyntä on lähtenyt jyrkkään nousuun, on kysyntä ollut huomattavasti tarjontaa suurempaa. Tämä puolestaan on saanut vorot hereille ja moni onkin lähtenyt venekaupoille kauppaamaan jotakin ihan muuta kuin omaa omaisuuttaan. 

Venekaupat varastetulla omaisuudella voivat vorojen näkökulmasta olla äkkilippu rikkauksiin ja parempaan elämään. Venekaupoilla tai jopa pelkillä veneiden osilla voi suhteellisen nopeasti tienata jopa satoja tuhansia euroja. Arviolta Suomessa vaihtaa vuosittain omistajaa varastettuja veneitä ja veneiden osia jopa miljoonien eurojen edestä.

Varkaat jäävät kiinni vain ani harvoin

Omasta veneestä kannattaa pitää hyvää huolta. Suurin osa veneisiin tai niiden osiin kohdistuvista varkauksista nimittäin tapahtuu esimerkiksi kesämökeillä tai veneiden säilytyspaikkana toimivissa varastoissa. Tällöin on hyvin mahdollista, että varkaus huomataan vasta siinä vaiheessa, kun itse teosta on kulunut jo jopa kuukausia aikaa. Tällöin veneen jäljittäminen pimeässä kaupassa on jo todella epätodennäköistä, sillä suuri kysyntä on saanut aikaan sen, etteivät veneet ja niiden osat useinkaan ehdi roikkua myymättä kovinkaan pitkiä aikoja. 

Jos joudut veneinesi varkauden uhriksi, muista ottaa aina ensimmäisenä yhteys poliisiin. Vasta rikosilmoituksen tekemisen jälkeen voit edetä vakuutusasioihin. Erittäin hyvä keino suojata vene varkailta on esimerkiksi edullinen wifi-yhteydellä toimiva valvontakamera, joka on todennäköisesti riittävä toimenpide pitämään varkaat loitolla. Pieni sijoitus säästää sinut paljolta mielipahalta.