Vinkkejä aloittelevalle veneilijälle

Oletko päättänyt aloittaa veneilyn? Se on kerta kaikkiaan loistava ajatus! Veneily Suomen sadoissa tuhansissa järvissä yöttömien öiden pehmeässä valossa on elämys, jollaista ei muualta saa. Vaikka veneily voi ensin tuntua monimutkaiselta, ei se loppujen lopuksi ole ollenkaan hankala oppia. Tähän artikkeliin olemme koonneet yleisiä vinkkejä aloitteleville veneilijöille – sellaisia, jotka olisimme itsekin toivoneet tietävämme silloin, kun aloitimme veneilyn ensi kertaa!

Veneilyvinkkejä veneilymaailman noviiseille

Veneily – siinä vasta ihana harrastus. Ennen kuin lähtee ensi kertaa ruoriin on kuitenkin otettava selvää muutamista käytännön asioista. Yksi ehkäpä eniten aloittelevia veneilijöitä hämmentävä seikka on veneiden jätevesien käsittely ja tähän kuuluva metodi. Jätevesiä ei Suomessa saa heittää vesistöihin, vaan vene on ajattava imutyhjennysasemalla. Näin pidämme Suomen puhtaat luonnonvedet jatkossakin puhtaina. Älä siis vahingossakaan sorru heittämään jätevesiäsi veneestä veteen!

Toinen monelle yllätyksenä (joskin positiivisena sellaisena) tuleva seikka on veneiden rantautumis- ja satamapaikat. Tiesitkö, että monilla kunnilla on vapaasti veneilijöiden käytössä olevia satamia, joihin saat rantautua matkoillasi? Tämä mahdollistaa turvallisen yöpymisen myös venereissujen aikana. 

Jos olet ajatellut suunnata veneelläsi kansallispuistoon, kannattaa ottaa huomioon, että kansallispuiston säännöt vesillä saattavat joissakin määrin poiketa tavallisista jokamiehenoikeuksista. Ota selvää näistä sääntöpoikkeuksista etukäteen, ettet joudu ikävään kiipeliin vesillä. 

Ja kiipelistä puheenollen – ennen vesille lähtöä, muista aina tarkistaa viimeisin tuore sääennuste. Älä koskaan lähde vesille huonolla ilmalla. Jos joudut yllättäen keskelle huonoja sääolosuhteita, muista pitää pää kylmänä ja tehdä järkeviä harkittuja päätöksiä. Muista myös pitää huoli siitä, että veneesi turvakalusto on ajan tasalla, vaikka sää lähtöhetkellä vaikuttaisikin kauniilta ja tyyneltä. Tilanne voi nimittäin muuttua hetkenä minä hyvänsä!