Yöpyminen veneessä – tämä sinun täytyy tietää

Harva asia on yhtä tunnelmallista kuin veneessä yöpyminen. Siinä on jotakin hyvin taianomaista, kun Suomen valkeissa öissä voi viettää koko yönsä vesillä. Missään muualla maailmassa ei saada nauttia niin taianomaisista kesäöistä kuin Suomessa, ja ehkäpä juuri se tekeekin niistä niin ainutlaatuisen oloisia. Tietenkään veneessä yöpyminen ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista, vaan veneessä yöpymistä haikailevan on muistettava ennen veneretkeään hoitaa myös muutamia käytännön asioita kuntoon. Tässä artikkelissa käsittelemme juurikin näitä asioita ja annamme myös vinkkejä siihen, kuinka voit valmistautua viettämään kokonaisen yön omassa veneessäsi.

Haaveiletko veneessä yöpymisestä? Muista ainakin nämä tärkeät seikat!

Veneessä yöpyminen on melko romanttinen ajatus, mutta ennen kuin lähtee toteuttamaan yön yli kestävää veneretkeä, täytyy tietenkin ottaa selvää myös erinäisistä käytännön asioista. Ehkäpä tärkein näistä on tietenkin satama- tai rantautumispaikka. On selvää, ettei venettä voi jättää ajelehtimaan avovedelle koko yöksi, vaan sen kanssa on asetuttava johonkin ennen kuin painuu pehkuihin. Ennen kuin lähdet veneretkelle, tee tarkka suunnitelma reitistä ja siitä, mihin lopulta veneesi ankkuroit. Tietoja saatavilla olevista rantautumispaikoista voit hakea esimerkiksi alueen kartoista ja internetistä. Ainakin virkistysalueyhdistykset ja kunnat tarjoavat veneilijöiden vapaaseen käyttöön rantautumispaikkoja, joita voit hyvin hyödyntää myös yön yli kestävillä venereissuilla. 

Kun lähdet pidemmälle, yön yli kestävälle venereissulle, muista ottaa veneeseen mukaan kaikki tarvittava. Kun juoksevaa vettä ei ole saatavilla, pullovesi on paras ystäväsi. Myös esimerkiksi säilykeruoat ovat oiva vakiovaruste paattiisi, sillä ne eivät varmasti pääse pilaantumaan, vaan niistä on hyvin iloa niinä iltoina, kun tekee vain mieli syödä jotakin purtavaa nopeasti.